Mi a Kerlite?
Fekete László
Kép

A Kerlite a Cotto d'Este olasz kerámiagyár saját fejlesztésű kőporcelán lapjainak márkaneve. Mondhatnánk, hogy csempe, de kissé fucsán hangzik, amikor ezekre a 100x300 cm fantasztikusan elegáns lapokra tekintünk. Mindenesetre minden tervező és építtető szívét megdobogtatja és még lelkesebbé válunk akkor, ha megismerjük tulajdonságait és megpillantjuk azokat a lehetőségeket, amelyeket a Kerlite jól megmunkálható, ugyanakkor extravagáns megjelenése biztosít számunkra.

Röviden magáról a termékről és annak anyagáról. A KERLITE egy teljesen új fejlesztés, ami egy csodálatosan könnyű porcelán lapot jelent, és amely technológiájának köszönhetően könnyebb, mint az alumínium, mégis ellenállóbb, mint a kő és mindössze 3mm vastag. A Kerlite ennek köszönhetően a formátumok rendkívül széles választékát nyújtja, a táblák gyári, termelési mérete alapvetően 100x300 cm. Gondoljunk csak bele, egy 3 méter széles csempe!

Tartóssága és ellenállóképessége okán ideális, minden új vagy felújítási projektnek, ahol egyszerre szeretnénk egyedi és rendkívül hatékony megoldást. Persze a méret mellett a gyártó, igyekezett széles színválasztékot is biztosítani és attól függően, hogy milyen környezetben és funkcióban kell alkalmaznunk választhatunk 3-3,5-5,5 mm vastagságú lapok között.

A Kerlite azonban nem csak a falburkolást forradalmasítja, de új ötleteket és megoldásokat nyújthat belsőépítészeknek és bútortervezőknek, illetve kivitelezőknek is. Készülhet belőle ajtóburkolat, konyhai vagy fürdőszobai munkalap, de lépcsők, egyedi bútorok és térelválasztók is. Ezekhez a gyártó a Kerlite Plus-t javasolja. Hőálló, ennél fogva kitűnően alkalmazható olyan helyeken, ahol forró edények is találhatóak, pl. konyhák.

A Kerlite rugalmassága lehetővé teszi, hogy 5m sugarú íves pultok vagy építészeti megoldások esetén is alkalmazhassuk. Említsünk meg még egy nagyon fontos tulajdonságát, ami az eleganciája és időtállósága mellett szintén nagyon fontos lehet az egészségügy, a vendéglátóipar, illetve minden olyan területen, ahol a higiénia egy magasabb szintje kell, hogy érvényesüljön. A Kerlite Microban bevonata egy speciális antibakteriális réteget képez, ami amellett, hogy a mindennapi tisztántartást megkönnyíti, a termék teljes életciklusa alatt biztosítja, hogy a felület mentes legyen mindenfajta kórokozóktól.

A Kerlite megmunkálása üvegvágó szerszámokkal történik és ennél fogva bármilyen kívánt lapforma elérhető belőle.

Fontos még azt is tudni, hogy alapanyagai révén (kaolin, illetve földpát) egy teljesen környezetbarát anyagról beszélünk. A gyártó nagy hangsúlyt fektet a termelés során fenntarthatóságra, így a technológia kialkítása során a hagyományos termelési eljárásokhoz képest 70%-os nyersanyag csökkenést, 45%-os energia megtakarítást és 46% kisebb széndioxid kibocsátást értek el. Az Átrium Kft. bemutatótermében folyamatosan tartunk Kerlite kőporcelán bemutatólapokat és szívesen tájékoztatunk minden kedves érdeklődőt, illetve megrendelőt a lehetőségekről.