A tartós teraszburkolat titka
Fekete László
Kép

A jól megválasztott kültéri burkolatok csodálatossá varázsolhatják kertünket vagy a otthonunk szabadba vezető részeit. A teraszburkolatok azonban csak akkor maradnak hosszú időn keresztül szépek, ha néhány dologra odafigyelünk.

Itt van végre a várva várt tavasz, az idő kellemesebbé válik és egyre több időt töltünk kertünkben és többek között a teraszunkon. A terasz egy különleges atmoszférájú hely, hiszen összeköti lakásunkat a külvilággal, de éppen ez adja a problémáját is, hiszen a hideget, meleget, vizet, fagyokat, egyarán bírnia kell a burkolatnak. Az Átrium Kft. az európai gyártók kültéri termékeinek legjavát folyamatosan bemutató termében és raktáron is tartja, de a választék olyan széles és annyira szép, hogy érdemes ilyenkor tavasszal benézni azért is, hogy egy kicsit tájékozódjunk mik a lehetőségek. Vezető márkáink az Atlas Concorde, Gardenia Orchidea, Love Tiles, Supergres vagy a Novabell mellett a kisebb, szinte már manufakturálisnak mondható olasz és spanyol gyártóktól is tudunk mutatni gyönyörű modern vagy éppen rusztikus porcelán lapokat.

A gyártók manapság már törekednek arra, hogy kültérre szánt kőporcelán lapjaik egy része akár "szárazon" azaz a hagyományos ragasztásos technikákat nélkülözve is elhelyezhetők legyenek és tartósak maradjanak.

A száraz installáció igazából a legproblémamentesebb, de ehhez a gyártók külön erre a célra gyártott lapjait kell választanunk. Azonban, ha a helyszín megköveteli, vagy jobban tetszik a hézagmentes burkolás, akkor érdemes arra odafigyelni, hogy a felhasznált ragasztó anyagok bírják a kültéri megpróbáltatásokat.

Az erkélyek és a teraszok szerkezetének legnagyobb ellensége a nedvesség, amely a burkolat alá szivárogva télen megfagy, a jéggé fagyott víz miatt a burkolat feltöredezik, a lapok pedig elválnak az aljzattól. A repedések mentén egyre több nedvesség kerül a szerkezetbe, ahol egyre többször fagy meg, majd olvad fel ismét, egyre nagyobb üregeket hagyva maga után. Ehhez meg kell akadályozni, hogy a nedvesség beszivárogjon a burkolat alá, és így hosszú ideig leljük örömünket a teraszban.

A ragasztó a kiválasztásánál tehát az alábbiakra kell figyelni:
- fagyállóság
- flexibilitás
- alakíthatóság és tapadóképesség
Főleg ez utóbbiról hajlamosak megfeledkezni a mesterek, ezért érdemes megkérni őket, hogy S1 és S2 osztályú ragasztókat használjanak.

Arra is fontos figyelni, hogy hagyjunk mozgási hézagokat a feszültségek csökkentésére az aljzatban és a burkolatban is, mert ezek biztosítják a szerkezeti elemek szabad mozgását. Csak három szabályt kell megjegyezni:
- a mozgási hézagok szélessége beltéri padlókon legalább 5, teraszokon legalább 10 mm legyen
- a beltéri padlókon legfeljebb 35, teraszokon 9 -16 négyzetméternyi területet fogjanak körbe
- a mozgási hézagokat soha ne zárjuk le mereven, használjunk rugalmas hézagkitöltő anyagokat (akril, szilikon, poliuretán hézagkitöltő anyagok) vagy fém, műanyag záróprofilokat.