Fürdőszoba felújítási tippek
Fekete László
Kép

Kis vagy nagy fürdőszoba esetén is használható tippeket szeretnénk adni azoknak, akik most néznek szembe ezzel a kihívással. Szándékosan nem problémát írunk, mert gondos tervezéssel ez nem lehet probléma.

Burkolási tippek Óriási a választékban kínálunk a vezető európai gyártóktól kerámia-, kő- vagy akár faburkolatot is és ezeken belül is óriási a választék az anyagok textúrájára nézve, de a fürdőszobában mindig kényes és kiemelten kezelendő a csúszásveszély és a könnyű takaríthatóság. Amikor a lapok között válogatunk mindig érdeklődjünk ezekről is, mert nagyon kellemetlen ezekkel a tényekkel utólag szembesülni.

A burkolatokkal ne spróroljunk a kád alatt, mert egy szerencsétlen szifon meghibásodás sokkal nagyobb kárt tud okozni. Érdemes a burkolatokat befuttatni kenhető szigeteléssel és így a probléma felfedezésekor is még biztonságban lehetünk.

Amennyiben a kád nem szabadon álló és az is szép burkolást kap mindenképpen hagyjunk meg egy kiemelhető csempét. Ennek a szerelőnyílásnak a segítségével bármikor eltudjuk végezni a szükséges ellenőrzést és hibajavítást bontási munkák nélkül. Arról se feledkezzünk meg, hogy ha a fürdőszoba mérete nem teszi lehetővé, külön zuhanyzó építését, akkor gondoskodjunk egy üvegparavánról, amit a kád peremére ültethetünk, ami a jelentősen csökkenti a kifröcskölődő víz okozta balesetveszélyt és a tisztántartásban is segít.

Burkolatválasztás Burkolatválasztásnál tartsuk szem előtt a vizuális és optikai hatásokat. Kis helyiségbe általában nem szerencsés túl nagy lapokat venni, sötét színűt és élénk mintásat sem, főleg, ha a fürdőszoba nem természetes fénnyel megvilágított. (Lehet azonban kivétel, gondoljunk csak a Kerlite extra nagy formátumú lapjaira. Ezekben a kérdésekben az Átrium tervezői mindig tudnak tanácsot adni, mert minden kis fürdőszoba más és más lehetőségeket tartogat.) Nagyobb fürdőbe mehetnek a 60 × 60 cm-es, 60 × 120 cm-es esetleg még nagyobb lapok, az elegancia és az exkluzivitás érzése garantált.

Sok vita övezi, hogy a falakon mennyi legyen a burkolat. A mai trend inkább az, hogy legyen kevesebb és vízálló festékek és dekorvakolatok váltják ki a klasszikus, mennyezetig felfutó csempét. Köztes megoldás, ha oda kerül hidegburkolat, ahol rendszeresen víz éri a falakat: a kád és a zuhanyzó esetében 210 cm a javasolt magasság, a mosdónál és a WC körül pedig 120-130 cm-es magasságig érdemes felvinni a burkolatot. A csempe fölött pedig jól mutat a festett falon elhelyezett kép, ami szobává varázsolhatja a helyiséget. De vigyázzunk arra, hogy a túlzott "falburkolati spórolás" kellemetlen lehet, ha utólag látjuk be, hogy egységesebb, tartósabb és higiénikusabb lett volna rögtön a teljes burkolás mellett dönteni. (a Kerlite pl. eleve antibakteriális anyaggal van kezelve)

Ha fa járólapot szeretnénk, mindenképpen vízálló terméket keressünk (megint csak utalnék arra, hogy fontos a szakember bevonása), és a réseket rugalmas vízzáró csíkokkal kell kitölteni. Nagyon sok fahatású kerámialapot tudunk ajánlani, és még az exkluzívak között is vannak kifejezetten pénztárca kímélő megoldásaink. Ezzel egyébként a padlófűtés kialakítását is támogatjuk, amire a következő pontunkban még kitérünk.

Egyéb praktikák Mindenki szeret kilépni a kádból vagy zuhanykabinból a kellemesen meleg padlóra, ezért fürdőkben gyakori a padlófűtés. Az energia megtakarítás, illetve hatékonyabb felhasználás érdekében javasoljuk megoldásként, hogy a meleg vizet szállító vezetékeket m"tekerjük meg" az aljzatban, ez ugyanis temperálja a padlót. A fűtésrendszerre pedig érdemes rákötni egy törülközőszárító radiátort (rengeteg kapható elegáns színekben és formákban), így a nedves törülközők a párás helyiségben sem maradnak nyirkosak.

A világítástervezésnél ne csak a mennyezeti fényforrásokra gondoljunk, hanem a mosdó feletti tükörvilágításra is. Lámpát rakhatunk a tükör fölé is, de a sminkelés miatt szerencsésebb, ha kétoldalt helyezünk el egyet-egyet. Ha hosszabb időt szeretünk relaxálva a kádban tölteni, akkor érdemes az olvasáshoz, esetleg valamilyen médialejátszó használatához is tervezni az elektromos hálózatot és kialakítást.